Συνεργάτες

CPF LogoPrecious Plastic Logo GREEK

Δημιουργία πιλοτικού κέντρου ανακύκλωσης πλαστικού στη Σύρο

08/02/2019

Είμαστε χαρούμενοι να ανακοινώσουμε την έναρξη εργασιών για τη νέα περιβαλλοντική μας δράση, τη δημιουργία ενός μικρού κέντρου ανακύκλωσης πλαστικών.

Αρωγός στην προσπάθεια μας το Cyclades Preservation Fund (που ήδη στηρίζει τις δράσεις και το όραμά μας για τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου στην Απάνω Μεριά), το οποίο θα καλύψει τα έξοδα για την κατασκευή του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού και την επίδειξή του και σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Συνοδοιπόρος μας σε αυτό το εγχείρημα η ομάδα Precious Plastic Greece που θα αναλάβει το στήσιμο του μηχανολογικού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί στο κέντρο, στα πρότυπα αντίστοιχων του εξωτερικού.

Το κέντρο ανακύκλωσης θα φιλοξενηθεί στη Βαρδάκειο Σχολή, η οποία με ενθουσιασμό αγκάλιασε την προσπάθεια και προσέφερε χώρο για να το στεγάσει.

Το κέντρο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του αρχές Απρίλη του 2019 σε συνδυασμό με ένα επιμορφωτικό εργαστήριο, ανοιχτό σε πιθανούς ενδιαφερόμενους, για την κατασκευή των μηχανημάτων.

Σκοπός του κέντρου είναι να λειτουργήσει τόσο σαν κέντρο εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, για μικρούς και μεγάλους, όσο και σαν ένας ανοιχτός δημιουργικός χώρος στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κατασκευάζουν νέα αντικείμενα, από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Το κέντρο είναι φορητό και τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ επιθυμούν να συνεργαστούν με φορείς, φεστιβάλ και εκδηλώσεις και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων για τη δημιουργική διαχείριση των πλαστικών τους απορριμμάτων, καθότι στόχος είναι το κέντρο να είναι ένας χώρος ανοιχτός για εθελοντές και ενδιαφερόμενους για συνεργασίες.

Ελπίδα μας είναι να μας βοηθήσει όλους να έρθουμε σε επαφή με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των καθημερινών μας επιλογών, αλλά και των λύσεων που οι ίδιοι μπορούμε να δώσουμε για την προστασία του περιβάλλοντος.

Θα χαρούμε να σας έχουμε αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια.

 


 

CPF LogoCyclades Preservation Fund

Μελέτη προσδιορισμού του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε τρία κύρια μονοπάτια στην Απάνω Μεριά της νήσου Σύρου.

Η προσπάθεια για την ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών της Απάνω Μεριάς της Σύρου έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Την τελευταία όμως διετία απέκτησε πιο συντονισμένο χαρακτήρα με μια «από κάτω προς τα πάνω» προσέγγιση, που είχε σαν αποτέλεσμα αφενός την ευαισθητοποίηση ενός σημαντικού τμήματος της κοινωνίας του νησιού και αφετέρου την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων με κορυφαία την ίδρυση της ΚΟΙΝΣΕΠ με το διακριτικό τίτλο «Περιβαλλοντικό Πάρκο Απάνω Μεριάς Σύρου» και την ένταξη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Νοτίου Αιγαίου του έργου «Δράσεις αξιοποίησης της Γεωλογικής ιστορίας με σκοπό την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στη Σύρο» προϋπολογισμού 367.000 €.

To CPF αντιλαμβανόμενο από την πρώτη στιγμή τη δυναμική και την προοπτική του εγχειρήματος, τάχθηκε αμέσως στο πλευρό μας, συμβάλλοντας με έναν συγκεκριμένο και καθοριστικό τρόπο στην προετοιμασία για την υλοποίηση του παραπάνω έργου. Με τη χρηματοδότηση που προσέφερε στην ΚΟΙΝΣΕΠ, εκπονήθηκε μελέτη με την οποία προσδιορίστηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των γεωδιαδρομών που θα δημιουργηθούν. Έτσι είμαστε πλέον σε θέση να προσεγγίσουμε τους ιδιοκτήτες και να εξασφαλίσουμε μέσα από συναινετικές διαδικασίες τη συμμετοχή τους στην υλοποίηση του οράματος της ανάδειξης και αξιοποίησης της Απάνω Μεριάς με όρους σεβασμού στην πολυποίκιλη κληρονομιά της περιοχής.

 


 

Aegean Rebreath

Aegean Rebreath

03-04/11/2018

Θέλετε να δείτε την αλλαγή που μπορεί να επιφέρει ο καθένας μας και μόνο; Πριν από κάποιους μήνες επικοινώνησε μαζί μας ένας ιδιώτης με σκοπό να δούμε πως θα μπορούσαμε να οργανώσουμε μία δράση στη Σύρο. Ας δούμε λοιπόν τι συνέβη εκεί!

Δύο μέρες εκτεταμένων δράσεων μαζί με το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF με σκοπό, μεταξύ άλλων, την παραγωγή επεισοδίου για τα δίχτυα φαντάσματα το οποίο και θα προβληθεί στις 23/03/2019. Ένα βίντεο το οποίο φέρνει σπουδαίες αναμνήσεις και δείχνει τα σπουδαία αποτελέσματα αποτελεσματικών συνεργειών!

Θερμές ευχαριστίες στο Ναυτικό Όμιλο Συρου για τη συνεργασία μας, την πραγματικά μοναδική υποστήριξη τους αλλά και στο Δήμο Σύρου για τη βοήθεια του. Και φυσικά τίποτα δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη σημαντική συνεισφορά του Greekscuba diving center. Ευγνώμονες όμως είμαστε και για τη συμμετοχή μελών του φορέα Απάνω Μεριά και της WFF στις δράσεις μας, την υποστήριξη του Nautilus Dive Center όπως και την προσφορά της διαμονής μας από το Avrofilito Syros Houses.

Back to top