Εργαστήριο Precious Plastic

Το παγκόσμιο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης μας απασχολεί όλους. Ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας ευαισθητοποιείται, αναζητά λύσεις και αναλαμβάνει δράση.

Αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης, το παγκόσμιο εγχείρημα ανοιχτού σχεδιασμού “Precious Plastic”, βασίζεται στους ανθρώπους για να επιφέρει την απαραίτητη αλλαγή. Ξεκίνησε από έναν φοιτητή του πανεπιστημίου του Eindhoven το 2012 και σήμερα έχει φτάσει σε όλον τον πλανήτη, δημιουργώντας ένα “σύμπαν” από ανθρώπους και ομάδες. Είναι ένας συνδυασμός ανθρώπων, μηχανών, πλατφορμών και γνώσεων με σκοπό να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό παγκόσμιο σύστημα ανακύκλωσης μη-βιομηχανικής κλίμακας και χαμηλού κόστους.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά, αναγνωρίζοντας την σημασία της ανάληψης δράσης σε τοπικό επίπεδο και εμπνεόμενη από τη φιλοσοφία του Precious Plastic, θέλησε να γίνει μέρος της παγκόσμιας αυτής κοινότητας και κατασκεύασε το 2019 τέσσερα μηχανήματα (μηχάνημα θρυμματισμού, πρέσα και δύο μηχανήματα έγχυσης ελεύθερης ροής και με καλούπια). Την κατασκευή των μηχανημάτων χρηματοδότησε το Cyclades Preservation Fund, το οποίο συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο της ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά για την εκπαίδευση στην ανακύκλωση μέχρι και σήμερα. CPF Logo

Τα μηχανήματα στεγάστηκαν στη Βαρδάκειο σχολή και η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΜΣΠΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει αγκαλιάσει το εργαστήριο, χρησιμοποιώντας το για έρευνα και πειραματισμό και ήδη από το εργαστήριο εκπονήθηκαν δύο, βαθμολογημένες με άριστα, πτυχιακές εργασίες.

 

 

Στόχος μας είναι να ενισχυθούν και να επεκταθούν οι συνεργασίες που αναπτύσσονται μέσω του εργαστηρίου Precious Plastic της ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά, ώστε να καταστήσουμε τη Σύρο ένα υπόδειγμα εκπαίδευσης και δημιουργίας μέσω της ανακύκλωσης.

 

 

 

 

 

 

CPF LogoPrecious Plastic Logo GREEK

Δημιουργία πιλοτικού κέντρου ανακύκλωσης πλαστικού στη Σύρο

08/02/2019

Είμαστε χαρούμενοι να ανακοινώσουμε την έναρξη εργασιών για τη νέα περιβαλλοντική μας δράση, τη δημιουργία ενός μικρού κέντρου ανακύκλωσης πλαστικών.

Αρωγός στην προσπάθεια μας το Cyclades Preservation Fund (που ήδη στηρίζει τις δράσεις και το όραμά μας για τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου στην Απάνω Μεριά), το οποίο θα καλύψει τα έξοδα για την κατασκευή του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού και την επίδειξή του και σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Συνοδοιπόρος μας σε αυτό το εγχείρημα η ομάδα Precious Plastic Greece που θα αναλάβει το στήσιμο του μηχανολογικού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί στο κέντρο, στα πρότυπα αντίστοιχων του εξωτερικού.

Το κέντρο ανακύκλωσης θα φιλοξενηθεί στη Βαρδάκειο Σχολή, η οποία με ενθουσιασμό αγκάλιασε την προσπάθεια και προσέφερε χώρο για να το στεγάσει.

Το κέντρο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του αρχές Απρίλη του 2019 σε συνδυασμό με ένα επιμορφωτικό εργαστήριο, ανοιχτό σε πιθανούς ενδιαφερόμενους, για την κατασκευή των μηχανημάτων.

Σκοπός του κέντρου είναι να λειτουργήσει τόσο σαν κέντρο εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, για μικρούς και μεγάλους, όσο και σαν ένας ανοιχτός δημιουργικός χώρος στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κατασκευάζουν νέα αντικείμενα, από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Το κέντρο είναι φορητό και τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ επιθυμούν να συνεργαστούν με φορείς, φεστιβάλ και εκδηλώσεις και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων για τη δημιουργική διαχείριση των πλαστικών τους απορριμμάτων, καθότι στόχος είναι το κέντρο να είναι ένας χώρος ανοιχτός για εθελοντές και ενδιαφερόμενους για συνεργασίες.

Ελπίδα μας είναι να μας βοηθήσει όλους να έρθουμε σε επαφή με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των καθημερινών μας επιλογών, αλλά και των λύσεων που οι ίδιοι μπορούμε να δώσουμε για την προστασία του περιβάλλοντος.

Θα χαρούμε να σας έχουμε αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια.

 

 

Back to top