Ποιοι Είμαστε

Πως ξεκινήσαμε

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά γεννήθηκε το 2015 μέσα από μία ανοιχτή συνέλευση πολιτών της Σύρου, η οποία αναγνώρισε την ανάγκη αποτροπής της υπέρμετρης τουριστικής ανάπτυξης μέσω της ενθάρρυνσης ήπιων δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα στις προστατευόμενες περιοχές του νησιού (Natura 2000). Ιδρύθηκε επίσημα το 2017, με σκοπό την ανάδειξη, προστασία και διατήρηση του Βόρειου τμήματος του νησιού (Απάνω Μεριά) και μέχρι και σήμερα στηρίζει τις ενέργειες του Δήμου για την προώθηση του γεωτουρισμού. Από το 2020 εργαζόμαστε για την ενίσχυση των βιώσιμων δραστηριοτήτων του τοπικού πληθυσμού, όπως η πρωτογενής παραγωγή και η ανάπτυξη μορφών τουρισμού που σέβονται τον τόπο και τους κατοίκους του (πχ περιπατητικός, περιβαλλοντικός, γεωλογικός, αρχαιολογικός, αγροτικός τουρισμός, αναρριχήσεις ή καταδύσεις κ.ά.).

Τι κάνουμε

Μέχρι σήμερα, η ΚΟΙΝΣΕΠ έχει καταφέρει να κινητοποιήσει και να ενημερώσει δεκάδες πολίτες για τα ζητήματα της προστατευόμενης περιοχής και της γεωλογικής σημασίας της Σύρου μέσα από πληθώρα εκδηλώσεων, ημερίδων και συνελεύσεων. Το 2018 πραγματοποίησε μελέτη αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε τρία μονοπάτια στην Απάνω Μεριά της Σύρου, η οποία δωρήθηκε στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για να την αξιοποιήσει κατά την υλοποίηση του προγράμματος για τη δημιουργία Γεωλογικού Εκθετηρίου και της εφαρμογής Γεωδιαδρομών (geopaths). Παράλληλα, η ΚΟΙΝΣΕΠ κάθε χρόνο πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, εκθέσεις κ.α.) και δραστηριότητες περιβαλλοντικής προστασίας (καθαρισμούς, εκπαιδεύσεις, σεμινάρια) στην Απάνω Μεριά αλλά και στο υπόλοιπο νησί. Επίσης, το 2020 ξεκίνησε η λειτουργία και του e-shop μας, όπου μπορεί κανείς να βρει προϊόντα που προωθούν την Απάνω Μεριά, προϊόντα αλληλέγγυας οικονομίας, όπως της ΒΙΟΜΕ, και πολλά άλλα.

 

Ερευνητική βάση Juniperus

Στη Σύρο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ολοένα και αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη , όπου επισκέπτες κατακλύζουν τους καλοκαιρινούς μήνες το νησί. Η ιδέα ότι ο τουρισμός είναι ένα μαζικό προϊόν αποκλειστικά για αναψυχή και οι διακοπές ένα ακόμα αγαθό προς κατανάλωση είναι διαμετρικά αντίθετη με τις αρχές που πρεσβεύει η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά. Επιδιώκοντας λοιπόν να λειτουργήσει ως ένα ζωντανό αντι-παράδειγμα καλών πρακτικών επισκεψιμότητας, δημιουργήσαμε το Juniperus project, ένα πρόγραμμα έρευνας και εθελοντισμού. Στόχος του είναι να προσφέρει σε νέους επιστήμονες- ποιοτικούς επισκέπτες (και όχι μαζικούς τουρίστες)- την δυνατότητα να μελετήσουν το ξεχωριστό οικοσύστημα της Σύρου, καθώς και τη μοναδική γεωλογία της και να συνεισφέρουν στην παραγωγή κοινωνικού και περιβαλλοντικού αντικτύπου. Τα εθελοντικά μας προγράμματα ενθαρρύνουν ένα είδος επισκεψιμότητας που αλληλεπιδρά με ενσυνείδηση, επηρεάζει ενεργά και με θετικό πρόσημο την τοπική κοινωνία και επιτρέπει μια δυναμική ανταλλαγή μεταξύ του τόπου και του επισκέπτη, αφού το τελευταίος φεύγοντας θα έχει αφήσει πίσω του ένα έργο προς όφελος του νησιού που τον φιλοξένησε.

 

Co-working space
Μέσα από το όραμά μας για μια κοινότητα ζωντανή και δημιουργική, με ανθρώπους που θέλουν να φέρουν την καινοτομία, την συνεργασία και τη βιωσιμότητα στη Σύρο, γεννήθηκε το πρώτο co-working space στο νησί. Φτιάξαμε έναν χώρο όπου οι εργαζόμενοι μας, digital nomads, co-workers, ερευνητές και εθελοντές μπορούν να συνηπάρξουν και, γιατί όχι, να εμπνεύσουν, να εμπνευστούν και να συν δημιουργήσουν.

 

 

Εργαστήριο Precious Plastic
Αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης, το παγκόσμιο εγχείρημα ανοιχτού σχεδιασμού “Precious Plastic”, είναι ένας συνδυασμός ανθρώπων, μηχανών, πλατφορμών και γνώσεων με σκοπό να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό παγκόσμιο σύστημα ανακύκλωσης μη-βιομηχανικής κλίμακας και χαμηλού κόστους.
Η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά, αναγνωρίζοντας την σημασία της ανάληψης δράσης σε τοπικό επίπεδο και εμπνεόμενη από τη φιλοσοφία του Precious Plastic, το 2019 θέλησε να γίνει μέρος της παγκόσμιας αυτής κοινότητας και δημιούργησε, με τη βοήθεια του Cyclades Reservation Fund, ένα μικρής κλίμακας, φορητό εργαστήριο ανακύκλωσης και επαναχρήσης πλαστικού.Τα μηχανήματα στεγάστηκαν στη Βαρδάκειο σχολή και η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΜΣΠΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει αγκαλιάσει το εργαστήριο, χρησιμοποιώντας το για έρευνα και πειραματισμό και ήδη από το εργαστήριο εκπονήθηκαν δύο, βαθμολογημένες με άριστα, πτυχιακές εργασίες. Σήμερα, είμαστε στη διαδικασία μεταφοράς του εργαστηρίου στην Ερευνητική Βάση στην ΚΟΙΝΣΕΠ ώπου και σκοπεύουμε να φιλοξενούμε στο μέλλον εργαστήρια δημιουργίας αντικειμένων και εκπαιδευτικά δρώμενα.

 

Πρακτική Άσκηση

Η Κοινσεπ μας έχει ανοίξει θέσεις πρακτικής άσκησης για φοιτητές από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με αντικείμενο αυτής της πρακτικής άσκησης να είναι η σχεδίαση υπηρεσιών και η σχεδίαση εμπειριών. Συγκεκριμένα, 2 ασκούμενες σε άμεση συνεργασία με τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ σχεδιάζουν ένα πρότυπο διοργάνωσης διαδραστικών περιηγήσεων στην Απάνω Μεριά της Σύρου με τρόπο που αναδεικνύει τον φυσικό, γεωλογικό και ιστορικό πλούτο της περιοχής ενώ, ταυτόχρονα, προσφέρει ένα προϊόν υψηλής ποιότητας στον επισκέπτη. Παράλληλα, 2 ακόμη ασκούμενοι Έχουν αναλάβει να “στήσουν” το εργαστήριο Precious Plastic καθώς και να εξερευνήσουν τις ανάγκες των κατοίκων ώστε να υλοποιηθούν προγράμματα ανακύκλωσης που να είναι συγκεκριμένα, στοχευμένα και με άξονα τις ανάγκες και τις δυνατότητες του νησιού.

Περιβαλλοντικά Camp
Με διάθεση εξωστρέφειας, ενημέρωσης και κοινωνικοποίησης διοργανώνονται, όλο το χρόνο, περιβαλλοντικά camp στο ύπαιθρο της Απάνω Μεριάς. Το πρόγραμμα, ανάλογα με την εποχή και τη διάρκεια του camp, περιλαμβάνει ομιλίες, συζητήσεις, εργαστήρια, δραστηριότητες στην φύση, περιηγήσεις, εκδρομές και πολλά άλλα. Σκοπός μας με τις δράσεις αυτές είναι να φέρουν κοντά στη φύση και μεταξύ τους, να εκπαιδεύσουν και να ενημερώσουν, ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος και την βιωσιμότητα.

Back to top