Ποιοι Είμαστε

Ποίοι είμαστε 

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά γεννήθηκε το 2015 μέσα από μία ανοιχτή συνέλευση πολιτών της Σύρου, η οποία αναγνώρισε την ανάγκη αποτροπής της υπέρμετρης ανάπτυξης μέσω της ενθάρρυνσης ήπιων δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα στις προστατευόμενες περιοχές του νησιού (Natura 2000). Ιδρύθηκε το 2017, με σκοπό την ανάδειξη, προστασία και διατήρηση του Βόρειου τμήματος του νησιού (Απάνω Μεριά) και στηρίζει τις ενέργειες του Δήμου για την προώθηση του γεωτουρισμού. Εργάζεται για την ενίσχυση των βιώσιμων δραστηριοτήτων του τοπικού πληθυσμού, όπως η πρωτογενής παραγωγή και η ανάπτυξη μορφών τουρισμού που σέβονται τον τόπο και τους κατοίκους του (πχ περιπατητικός, περιβαλλοντικός, γεωλογικός, αρχαιολογικός, αγροτικός τουρισμός, αναρριχήσεις, οι καταδύσεις). 

Μέχρι σήμερα, η ΚΟΙΝΣΕΠ έχει καταφέρει να κινητοποιήσει και να ενημερώσει δεκάδες πολίτες για τα ζητήματα της προστατευόμενης περιοχής και της γεωλογικής σημασίας της Σύρου μέσα από πληθώρα εκδηλώσεων, ημερίδων και συνελεύσεων. Το 2018 πραγματοποιήσαμε μελέτη αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε τρία μονοπάτια στην Απάνω Μεριά της Σύρου, την οποία δωρίσαμε στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για να την αξιοποιήσει κατά την υλοποίηση του προγράμματος για τη δημιουργία Γεωλογικού Εκθετηρίου και εφαρμογής Γεωδιαδρομών (geopaths). Επίσης, έχουμε δημιουργήσει ένα μικρής κλίμακας, φορητό εργαστήριο ανακύκλωσης και επαναχρήσης πλαστικού (Precious Plastic) το οποίο λειτουργεί από το 2019 με εργαστήρια δημιουργίας αντικειμένων και εκπαιδευτικά δρώμενα. 

Το 2020 ξεκίνησε η λειτουργία και του e-shop μας, όπου μπορεί κανείς να βρει προϊόντα που προωθούν την Απάνω Μεριά, καλλυντικά με αλόη βέρα Σύρου, προϊόντα της ΒΙΟΜΕ και πολλά άλλα.

 

Τι κάνουμε 

Στόχος μας είναι να γίνει γνωστός ο γεωλογικός πλούτος της Σύρου, καθιστώντας την περιοχή ένα πόλο έλξης για ήπιες δραστηριότητες και υψηλής ποιότητας επισκεψιμότητα, καθώς και η δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες και ανέργους. 

Αναψυχή και εθελοντισμός 

Οργανώνουμε περιηγήσεις στην Απάνω Μεριά, περπατάμε στα μονοπάτια της, απολαμβάνουμε το μοναδικό τοπίο, κολυμπάμε στις βόρειες παραλίες της Σύρου, παρατηρούμε την χλωρίδα και την πανίδα της προστατευόμενης περιοχής, καθαρίζουμε τα μονοπάτια και τις παραλίες, ανακυκλώνουμε πλαστικές συσκευασίες και οργανώνουμε ενημερωτικές δράσεις. 

 

Έρευνα και εκπαίδευση 

Συντονίζουμε και διευκολύνουμε το ερευνητικό έργο δεκάδων επιστημόνων που επισκέπτονται το νησί της Σύρου λόγω του περιβαλλοντικού και γεωλογικού του ενδιαφέροντος. Διοργανώνουμε ημερίδες, σεμινάρια και άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα και προσφέρουμε πρόσβαση στο καινοτόμο εργαστήριο Precious Plastic σε φοιτητές και εθελοντές. Είμαστε φορέας πρακτικής άσκησης για το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

Σχέδια για το μέλλον

Εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε στη Σύρο μία Ερευνητική Βάση που θα φιλοξενήσει ένα πολύπλευρο πρόγραμμα έρευνας και εθελοντισμού.

Back to top