Άρθρα

Ευχαριστήρια Επιστολή

apano meria

Αγαπητοί φίλοι,

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Απάνω Μεριά Σύρου γεννήθηκε το 2015 μέσα από μία ανοιχτή συνέλευση πολιτών της Σύρου, η οποία αναγνώρισε την ανάγκη αποτροπής της υπέρμετρης ανάπτυξης μέσω της ενθάρρυνσης ήπιων δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα στις προστατευόμενες περιοχές του νησιού (Natura 2000). Ιδρύθηκε το 2017, με σκοπό την ανάδειξη, προστασία και διατήρηση του Βόρειου τμήματος του νησιού (Απάνω Μεριά) και στηρίζει τις ενέργειες του Δήμου για κήρυξη και λειτουργία της περιοχής ως Γεωπάρκο της UNESCO.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ εργάζεται για την ενίσχυση των βιώσιμων δραστηριοτήτων του τοπικού πληθυσμού, όπως η πρωτογενής παραγωγή και η ανάπτυξη μορφών τουρισμού που σέβονται τον τόπο και τους κατοίκους του (πχ περιπατητικός, περιβαλλοντικός, γεωλογικός, αρχαιολογικός, αγροτικός τουρισμός, αναρριχήσεις, οι καταδύσεις).

Μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να κινητοποιήσει και να ενημερώσει δεκάδες πολίτες για τα ζητήματα της προστατευόμενης περιοχής και της γεωλογικής σημασίας της Σύρου μέσα από πληθώρα εκδηλώσεων, ημερίδων και σεμιναρίων.

Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο εκκίνησης της παραγωγικής φάσης της ΚΟΙΝΣΕΠ και επεξεργαζόμαστε πληθώρα δραστηριοτήτων, έχοντας εμπλουτίσει το ανθρώπινο κεφάλαιό μας με νέους, καταρτισμένους και παθιασμένους ανθρώπους οι οποίοι ανέλαβαν τα ηνία στεκόμενοι πάνω σε πλάτες γιγάντων και βλέπουν το όραμα των ανοιχτών συνελεύσεων να βρίσκεται πιο κοντά στην πραγμάτωση του από ποτέ.

Ως νέα Διοικούσα Επιτροπή, νιώθουμε την ανάγκη να απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, προς όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται για την διαγενεακά ισότιμη πρόσβαση στην κυκλαδίτικη ιστορία και πολιτισμό καθώς και στο κυκλαδίτικο τοπίο και την αρχιτεκτονική του. Ιδιαίτερα δε, προς τα ιδρυτικά μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ, τα οποία έδωσαν και δίνουν τον κόπο και την ψυχή τους για τους στόχους της και δημιούργησαν ένα όχημα μέσω του οποίου η νέα γενιά μπορεί να εκφραστεί και να συν-εργαστεί χωρίς να συμβιβάζεται με τις καταστροφικές πρακτικές της δίχως όρια οικονομικής μεγέθυνσης.

Τέλος, θα θέλαμε να απευθύνουμε ιδιαίτερο χαιρετισμό και ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη μας που αποφάσισαν να μεταβάλλουν την ιδιότητα τους από πλήρη μέλη του συνεταιρισμού σε υποστηρικτές του.

Χωρίς τον Τεό Ρόμβο και την Χαρά Πελεκάνου η ΚΟΙΝΣΕΠ, οι ανοιχτές συνελεύσεις, το όραμα της προστασίας της Απάνω Μεριάς συνολικά δεν θα είχαν γεννηθεί, δεν θα είχαν υλοποιηθεί και δεν θα είχαν φτάσει εδώ που είναι σήμερα. Η προσφορά τους στο νησί της Σύρου είναι πολύ μεγάλη για να χωρέσει σε μερικές γραμμές και ελπίζουμε να αισθάνονται την εκτίμηση που τρέφουμε όλοι για εκείνους και το έργο τους. Ξέρουμε πως θα τους έχουμε πάντα δίπλα μας στον κοινό μας αγώνα για έναν άλλο τρόπο ζωής και συνεργασίας.

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Φλώρα Ρούσσου που ενσαρκώνει καθημερινά με τις πράξεις και τις θέσεις της, τις αρχές της αλληλεγγύης, της προσφοράς και της συλλογικής δράσης.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Η Διοικούσα Επιτροπή

Back to top