Παρακάτω θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων μας:
11-13/7 Τριήμερο εργαστήριο κρουστών με τον Στέφανο Αγιόπουλο
Η ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΠΑΝΩ ΜΕΡΙΑ και το Κτήμα Πομόνια, σας καλούν να συμμετέχετε σε ένα τριήμερο εργαστήριο κρουστών με εισηγητή τον Στέφανο Αγιόπουλο.
Το εργαστήρι θα εστιάσει στους ρυθμούς της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου και είναι ανοιχτό για όλα τα επίπεδα. Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής η βασική τεχνική γνώση ενός κρουστού οργάνου και η στοιχειώδης ικανότητα ανάγνωσης ρυθμικού σολφέζ-παρτιτούρας.
Κάθε συμμετέχων θα πρέπει να έχει κάποιο κατάλληλο κρουστό όργανο (τουμπελέκι, bendir, νταιρέ, riqq κ.α.), ή -δηλώνοντάς το εγκαίρως να ενημερώσει για να του παρέχουμε εμείς.
11-13/7 “Προσεγγίζοντας τους αμανέδες, μέσα από τη δισκογραφία του Μεσοπολέμου”
Η ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΠΑΝΩ ΜΕΡΙΑ και το Κτήμα Πομόνια, σας καλούν να συμμετέχετε σε ένα τριήμερο εργαστήριο φωνής με εισηγητή τον Παναγιώτη Παναγάκη.
Οι φωνητικές αυτοσχεδιαστικές φόρμες κατέχουν κορυφαία θέση στις λαϊκές και λόγιες μουσικές της ανατολικής Μεσογείου.
Ο αμανές είναι μια από αυτές και τον συναντάμε μέσα από την ελληνική δισκογραφία του μεσοπολέμου, στην πιο παλιά του μορφή η οποία και θα μας απασχολήσει περισσότερο στο παρόν τριήμερο εργαστήριο.
Στο εργαστήριο θα μελετήσουμε τη φόρμα των αμανέδων και τον τρόπο σκέψης, πατώντας επάνω σε ηχογραφήσεις του μεσοπολεμικού αστικού λαϊκού τραγουδιού.
12/7 Εργαστήρι Αραβικής Μουσικής
Η ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΠΑΝΩ ΜΕΡΙΑ και το Κτήμα Πομόνια, σας καλούν να συμμετέχετε στο εργαστήριο Αραβικής Μουσικής με τους Lamia Yared (φωνή, ούτι) και Στέφανο Αγιόπουλο.
Το Muwashah είναι μια κλασική αραβική φωνητική μορφή από το Λεβάντε, γνωστή για τους πλούσιους ρυθμούς και τις τροπικές δομές της.
Για τον κόσμο της δυτικής Ευρώπης το Λεβάντε, Le Levant ή Il Levante, έγινε συνώνυμο για τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, εκεί δηλαδή όπου ανατέλλει ο ήλιος, αυτές όπου τώρα είναι τα σύγχρονα κράτη της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, της Συρίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας, τα οποία από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα αποτελούσαν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε αρχάριους και μέτριου επιπέδου τραγουδιστές και οργανοπαίκτες.
13/7 Κανβινήτισσες: “Στον απόηχο των χορδών και των χορών, μας ενώνουν τα χνάρια της παράδοσης
Η ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΠΑΝΩ ΜΕΡΙΑ και το Κτήμα Πομόνια υποδέχονται για δεύτερη εμφάνιση των Κανβινήτισσων στη Σύρο. Πρόκειται για ένα νεανικό γυναικείο συγκρότημα που δημιουργήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη με ρεπερτόριο από την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και της Κύπρου.
Τέσσερα κορίτσια, που χρησιμοποιούν τα όργανα και τις φωνές τους δημιουργούν νέες διασκευές με βασικό στοιχείο την πολυφωνία.
Το όνομα τους προκύπτει από τα όργανα τους : ΚΑΝονάκι, ΒΙολί, φωΝΗ και λαούΤΟ.
Ώρα προσέλευσης: 20:00
Οδηγίες πρόσβασης για το κτήμα Πομόνια:
Ανεβαίνετε με κατεύθυνση την Απάνω Μεριά, περνάτε τη Φοινικιά, φθάνετε στη διασταύρωση του Μύτακα και στρίβετε αριστερά και αμέσως μετά δεξιά προς Παπούρι. Κατεβαίνετε τον δρόμο του οικισμού μέχρι το σημείο όπου ξεκινά το μονοπάτι για το κτήμα, λίγο πριν την εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα. Θα το δείτε στο αριστερό σας χέρι. Ακολουθήστε τις πινακίδες σήμανσης και θα βρεθείτε στο κτήμα.
Θερμή παράκληση: Επειδή ο δρόμος στο Παπούρι είναι αρκετά στενός πρέπει όλοι να αφήσετε το αυτοκίνητο στη μια πλευρά του δρόμου.