Η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά και η ερευνητική ομάδα του REAL σας προσκαλούν στην εκδήλωση “Μετά την ανάπτυξη, τι;”
Το νησί μας, όπως όλες οι Κυκλάδες, βιώνει έντονες αλλαγές. Η τουριστική ανάπτυξη, η οικοδομική δραστηριότητα και οι νέες οικονομικές πιέσεις διαμορφώνουν ένα τοπίο που γεννά σημαντικούς προβληματισμούς για το μέλλον του τόπου, του περιβάλλοντος και της κοινότητάς μας.
Η μετα-ανάπτυξη ή αποανάπτυξη (post growth/degrowth) είναι μια κοινωνική, πολιτική και οικονομική ιδέα και κίνημα, που μελετά ακριβώς αυτό: ποιες πολιτικές και ποια συστήματα χρειαζόμαστε για να πετύχουμε μια δίκαιη μετάβαση στην ευημερία για όλους, με σεβασμό στα όρια του πλανήτη. Εγκαταλείπει την ιδέα ότι η ποιότητα ζωής εξαρτάται μόνο από την οικονομική μεγέθυνση και εστιάζει στη βιωσιμότητα, την ισορροπία και την πραγματική ευημερία.
Η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά, στοχεύοντας πάντα στην προστασία και ανάδειξη της Σύρου με τρόπο ήπιο που σέβεται τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, συνεργάζεται με τους ερευνητές του REAL project και διοργανώνει το 2ο REAL project meeting στη Σύρο. Για μια εβδομάδα, από τις 8/7 ως τις 14/7, 39 ερευνητές και ερευνήτριες από τα πανεπιστήμια της Βαρκελώνης και της Λωζάνης θα συναντιούνται καθημερινά στην Ερμούπολη, θα εργάζονται από κοινού και θα εξερευνούν την πραγματικότητα και τις ανάγκες του νησιού μας υπό το πρίσμα της αποανάπτυξης.
Τη Δευτέρα 14 Ιουλίου στις 19:00 σας περιμένουμε στο Πνευματικό Κέντρο
(αίθουσα Ρίτσος) για να εξερευνήσουμε την έννοια της αποανάπτυξης με έμφαση στις νησιωτικές κοινότητες. Με ποιούς τρόπους μπορεί να προάγει τη βιώσιμη διαχείριση των περιορισμένων νησιωτικών πόρων, να προστατεύσει τα τοπικά οικοσυστήματα και να στηρίξει την μείωση από την υπερβολική εξάρτηση από μαζικό τουρισμό που επιβαρύνει το περιβάλλον και την κοινωνία; Πως προσπαθεί να ενισχύσει την τοπική αυτονομία και να διατηρήσει τις κοινωνικές και πολιτισμικές αξίες των νησιωτικών κοινοτήτων.
Παράλληλα θα ενημερωθούμε για το έργο του ερευνητικού προγράμματος REAL – A Post-Growth Deal, το οποίο αποτελείται από τρεις κύριους ερευνητές: την καθηγήτρια Julia Steinberger από το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης (UNIL), τον καθηγητή Jason Hickel και τον καθηγητή Γιώργο Κάλλη από το Πανεπιστήμιο Αυτονόμητης Βαρκελώνης (UAB) καθως και μια διεπιστημονική ομάδα που αριθμεί πάνω από 30 ερευνητές.
Τέλος, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις σκέψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που πήραν μέρος στο εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού για μια Σύρο ζωντανή, ποικιλόμορφη, δίκαιη και βιώσιμη.