Πρόγραμμα Έρευνας και Εθελοντισμού

Κάνετε έρευνα ή θέλετε να υποστηρίξετε τοπικές πρωτοβουλίες στο νησί της Σύρου;

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά δημιούργησε έναν χώρο όπου μπορείτε να μείνετε και να εργαστείτε μαζί με άλλους ερευνητές, με όραμα την υποστήριξη του εναλλακτικού και βιώσιμου τουρισμού που έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.

Αν θέλετε να γίνετε εθελοντές ή ήδη δουλεύετε σε ένα έργο, έρευνα ή ιδέα που σχετίζεται με τη διατήρηση, την έρευνα ή την δουλειά στο πεδίο, στο νησί της Σύρου, σας προσκαλούμε να συνεργαστείτε μαζί μας για να κάνουμε τη διαφορά.

Για ερωτήσεις και αιτήσεις (συνοδευόμενες από βιογραφικό σημείωμα) στείλε μας μήνυμα στο admissions[παπάκι]apanomeria.org

Δραστηριότητες

Οι ερευνητές και οι εθελοντές θα έχουν την ευκαιρία να:

 • Πραγματοποιήσουν ανεξάρτητη έρευνα πεδίου στην Σύρο καθοδηγούμενοι από το ίδρυμα προέλευσής τους
 • Να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Μελέτης Βιωσιμότητας και Κοινωνικής Καινοτομίας
 • Να χρησιμοποιήσουν το εργαστήριο Precious Plastic για την έρευνα τους ή να χρησιμοποιούν το εργαστήριο Precious Plastic για να μάθουν στην πράξη για την ανακύκλωση πλαστικού και να δημιουργήσουν αντικείμενα από αυτό,
 • Συμμετέχουν στη χαρτογράφηση μονοπατιών του νησιού της Σύρου,
 • Υποστηρίζουν την ομάδα επικοινωνίας στη δημιουργία καμπανιών προσέγγισης και ενημέρωσης του κοινού,
 • Υποστηρίζουν την ομάδα εκπαιδευτών στα εργαστήρια και σεμινάρια σχετικά με περιβαλλοντικά θέματα, βιώσιμες πρακτικές και την πρωτοβουλία Precious Plastic,
 • Διενεργούν επιτόπια έρευνα για την καταγραφή και αξιολόγηση της βιοποικιλότητας των οικοσυστημάτων του νησιού, και των παραγόντων που τα επηρεάζουν, με έμφαση στην προστατευόμενη περιοχή της Απάνω Μεριάς,
 • Συμμετέχουν στον πειραματικό σχεδιασμό και τη σύνταξη προτάσεων για τη διαχείριση των οικοσυστημάτων,
 • Συμμετέχουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων και του κοινού σχετικά με την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης,
 • Συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τις παραδοσιακές γνώσεις για την ενδημική χλωρίδα και πανίδα του νησιού, καθώς και τις παραδοσιακές πρακτικές διαχείρισης τους,
 • Δημιουργούν και εμπλουτίζουν χάρτες (GIS) της προστατευόμενης περιοχής με δεδομένα σχετικά με τη χλωρίδα, την πανίδα, τα μονοπάτια και τις υπάρχουσες χρήσεις και δραστηριότητες.
 • Συμμετέχουν σε καθαρισμούς του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος (σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ AEGEAN REBREATH)
 • Συμμετέχουν ως εθελοντές στην διοργάνωση του STRAYART FESTIVAL
 • Πρόγραμμα Προφορικής Ιστορίας και Καταγραφής της Παραδοσιακής Γνώσης (έμφαση στη χλωρίδα και στην κατασκευή παραδοσιακών σκαφών) στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Δικτύου Αρχιπέλαγος

 

Ποιος μπορεί να συμμετέχει

Υποστηρίζουμε θερμά τους νέους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον τομέα τους, αλλά δεχόμαστε άτομα κάθε ηλικίας και με κάθε είδους υπόβαθρο. Προτιμώνται τα άτομα με εκπαιδευτικό / επαγγελματικό υπόβαθρο σχετικό με την οικολογία, τη βιολογία, τη γεωλογία, τη μηχανική, την επικοινωνία, την περιβαλλοντική εκπαίδευση ή την περιβαλλοντική διακυβέρνηση.

Είμαστε μια μεγάλη, ομάδα, απαρτιζόμενη από ανθρώπους με διαφορετικά ακαδημαϊκά υπόβαθρα, που έχει συνηθίσει να συνεργάζεται και να μοιράζεται αρμοδιότητες, και ως εκ τούτου είμαστε ανοιχτοί σε στη συνεργασία με έως και 12 άτομα την ίδια περίοδο.

Πόσο καιρό να μείνεις

Οι συμμετέχοντες αναμένεται να μείνουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες (χωρίς μέγιστο χρονικό όριο). Τους συνιστούμε να επιλέξουν να μην περιοριστούν στην  τουριστική περίοδο (Ιούλιος-Αύγουστος), για τη δική τους άνεση και ευκολία πρόσβασης σε οικονομικά προσιτά καταλύματα, αλλά δεχόμαστε αιτήσεις για όλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης, θα θέλαμε να τους παροτρύνουμε να μην αποκλείσουν τους χειμερινούς μήνες καθώς το κλίμα είναι ήπιο και το περιβάλλον των Κυκλάδων είναι όμορφο και ακμάζον εκείνη την εποχή. Είμαστε στη διάθεσή τους για να συζητήσουμε και να κανονίσουμε την καλύτερη περίοδο για αυτούς.

 

Τι προσφέρουμε

Οι συμμετέχοντες μας ζουν και θα εργάζονται μαζί (έως 12 άτομα τη φορά) στη βάση μας και θα αλληλεπιδρούν και θα συνεργάζονται με άτομα που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα από όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, δεσμευόμαστε να επιτύχουμε συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους επιπτώσεων αξιοποιώντας τα έσοδα του έργου. Φύτευση ενός ενδημικού φυτού για κάθε επισκέπτη που φιλοξενούμε, κάλυψη του κόστους υποτροφιών για μη προνομιούχους ερευνητές, ταξιδιωτικών εκπομπών επισκεπτών με αντιστάθμιση άνθρακα κ.λπ.

Παρέχουμε δωρεάν πρόσβαση στο εργαστήριο Precious Plastic και σε όλα τα εργαστήρια, σεμινάρια και εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΚΟΙΝΣΕΠ.

Σε κάθε εθελοντή δίνεται επίσης ένα δωρεάν μπλουζάκι με το λογότυπο της ΚΟΙΝΣΕΠ για την προώθηση του ομαδικού πνεύματος.

 

Κόστος

Το κόστος της εκπαίδευσης και της διαχείρισης των εθελοντών καθώς και της οργάνωσης των παραπάνω προγραμμάτων είναι 30€/ημέρα κατά τους μήνες Απρίλιο με Οκτώβριο και 25€/ημέρα από Νοέμβριο έως Μάρτιο.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά παρέχει δωρεάν διαμονή στην βάση της χωρίς διαχωρισμό με βάση το φύλο, πρωινό και μεσημεριανό 5 ημέρες κάθε εβδομάδα, μετακίνηση στο πεδίο και στις εκάστοτε δραστηριότητες.

Back to top