Η μελισσοκομία στις Κυκλάδες

Η μελισσοκομία κατείχε πάντοτε κεντρική θέση στη ζωή των Κυκλάδων. Όπως δείχνουν σύγχρονες έρευνες η μελισσοκομία βρισκόταν σε αρκετά υψηλό επίπεδο ήδη από την προϊστορική εποχή.  Αρχαιολογικά ευρήματα από τα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα μαρτυρούν την ύπαρξη πήλινων κυψελών στο αρχιπέλαγος. Πέραν του πηλού στη Σύρο, την Τήνο, την Κύθνο, την Πάρο και την Αντίπαρο χρησιμοποιούνταν και κυψέλες από λίθινες πλάκες.

Σημαντικότατο έργο για την καταγραφή και διάσωση των παραδοσιακών μελισσοκομικών τεχνικών υπήρξε η “ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ“ του Λεβαντίνου Αββά Della Rocca. [1]O Della Rocca έζησε δέκα επτά χρόνια στο Aρχιπέλαγος και για μεγάλο διάστημα ήταν εφημέριος στη Σύρο. Τον διέκρινε βαθειά κλίση για τις αγροτικές και δη τις μελισσοκομικές εργασίες. Στη Γαλλία, όπως γράφει ο ίδιος στον πρόλογό του, μελέτησε εγχειρίδια Γάλλων και Γερμανών και τις αρχαίες και νεότερες εγκυκλοπαίδειες (εκδοσεις 1747, 1761, 1783). Τελικά, σημειώνει ότι “στη Σύρο έχουμε μία προτιμητέα μέθοδο [μελισσοκομίας] διαφορετική από όσες προτείνουν οι συγγραφείς, που είτε είναι ανεφάρμοστες, είτε δεν γίνονται κατανοητές και εφαρμόζονται με λάθος τρόπο… η κλίση μου προς την εκτροφή των μελισσών, η αγάπη μου για την αλήθεια και ο ζήλος μου για το αξιόλογο κοινό με οδηγούν στη συγγραφή αυτού του έργου” .

Εδώ το βιβλίο σε μορφή PDF:

ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

ΤΟΥ ΑΒΒΑ ΝΤΕΛΑ ΡΟΚΑ, ΓΕΝΙΚΟΥ ΒΙΚΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΣΥΡΑΣ

ΠΑΡΙΣΙ 1790

http://www.e-rara.ch/zut/content/structure/4009029

http://www.biodiversitylibrary.org/bibliography/36423#/summary

Σχετικά βίντεο:

Μια μελέτη του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλη Χαριζάνη και των συνεργατών του Παπά Ευάγγελου και Αντωνόπουλου Αθανάσιου για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των μελισσοκομικών προβλημάτων στα νησιά των Κυκλάδων

Πηγές:

Μελισσοκομία στο Αιγαίο Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας

[1]TRAVELOGUES